11 innovationer som gör livet enklare på äldrevården

Svensk äldrevård står inför stora utmaningar när “jätteproppen Orvar” hamnar på hemmet. Samtidigt sker det dagligen stora framsteg i teknologi som kan hjälpa äldre till ett bättre och längre liv. Orderly People har kartlagt de elva främsta innovationerna som kan omdefiniera äldrevård inom några år.

Det är en mindre revolution som sker när tekniken tillåts att ta plats i vården av äldre. Och som kommer att forma framtiden för äldreomsorgen. Under 2020-talet väntas andelen personer över 80 år öka särskilt snabbt, vilket beror på stora barnkullar på 1940-talet, av vissa kallat för “jätteproppen Orvar”. Antalet personer över 80 år väntas öka från dagens 510 000 till 900 000 år 2040.

Det saknas inte utmaningar. Bristen på kompetens och resurser gör att kommuner och privata aktörer redan i dag börjat införa välfärdsteknik och digital kommunikation som hjälpmedel. På den positiva sidan finns att 7 av 10 äldre känner sig mer trygga och säkra till följd av tekniken. Samtidigt föredrar många äldre mänsklig vård – framför vård utförd av robotar eller maskiner. De vill helt enkelt inte att tekniken ska ta den lilla sociala kontakten med människor ifrån dem. Socialstyrelsen pekar på vikten av att ta hänsyn till de äldres behov – och förutsättningar för att använda tekniken. 

2. Robotkirurgi - framtidens knivkirurger
Robotar har gjort sitt intåg i våra operationssalar. Kirurger med blixtsnabba händer, hyperprecision och rejält tålamod. Tekniken gör invasiva operationer mindre skrämmande. Det hjälper dessutom äldre patienter att återhämta sig snabbare. Framtidens robotkirurgi inbegriper AI-teknik och robotsvärmar. 

3. Artificiell Intelligens (AI)
“AI är som elektriciteten för det 21:a århundradet”, säger AI-gurun Andrew Ng och
vem som helst som kan sjukvårdshistoria vet vilken nytta elektricitet gjorde för patienters överlevnad. Artificiell intelligens kan analysera enorma mängder data blixtsnabbt. Läkare och vårdpersonal kan fatta bättre och snabbare beslut och minska felmarginalen. I framtiden kommer AI kunna hjälpa till att styra proteser, kunna förutspå hälsoutveckling hos patienter och hjälpa till inom medtech för nästa generations hälso- och sjukvårdsteknik. 

4. Digitala verktyg som gör livet lättare
Digitala plattformar låter vårdpersonalen chatta med patienter, samarbeta smidigt och erbjuda patienterna den vård de förtjänar. I dag finns brister. Kommunikationsmissar mellan vårdgivare orsakar flera tusen dödsfall varje år. Bristen på kommunicerande journalsystem är en orsak. I takt med att personliga hälsoappar blir bättre, mer precisa och kan hantera patientsäkerhet och integritet finns det stora möjligheter att förbättra hälsan inom till exempel rehabilitering.

5. Microchip – inplanterad hälsoinformation
“Det finns mycket kraft i att bära dina medicinska uppgifter med dig”, säger Eric Topol, en av de mest framstående kardiologerna och experterna på framtidens hälso- och sjukvård.
Mikrochip kan integreras i medicintekniska enheter eller implanteras i kroppen för att kontinuerligt övervaka en människa, samla in hälsodata i realtid. Det göra att en läkare tidigare kan upptäcka sjukdomar, vilket leder till tidigare ingripanden och förbättrade chanser till framgångsrik behandling. Vårdpersonalen kan få bättre insikter och läkemedel kan skräddarsys för varje enskild patient. 

6. Virtuell verklighet (VR) - en ny verklighet för vårdmiljön
“VR ger oss möjligheten att fördjupa oss i en annan värld, men också att förstå vår egen värld bättre”. Chris Milk, grundare av VR-företaget Within, sammanfattar värdet av VR-teknik för äldre. Från vårdstolar till nya platser, som ett rehabiliteringssätt för smärta eller ångest, för kognitiv och social träning eller som träning för läkare att öva komplicerade processer. 

7. Augmented Reality (AR) – vård med nya ögon
“AR ger oss möjlighet att se världen på ett helt nytt sätt”, säger Tim Cook, vd på Apple, som introducerade AR redan till Iphone 8, alltså sju generationer sedan. AR kan ge vårdpersonalen superkrafter. Genom AR kan de se saker som vanliga dödliga inte kan. Inom kort kommer till exempel kirurger att kunna se information i realtid under operationen, såsom placeringen av blodkärl och nerver. Det kan rejält förbättra kirurgisk noggrannhet och minska risken för komplikationer.Utlänk Orderly People 

8. 3D-utskrift - Skräddarsydda hjälpmedel
“3D-utskrift kommer att förändra sättet vi skapar och tillverkar saker på“, Bre Pettis, grundare av 3d-printingföretaget Makerbot, sätter förväntningarna högt. Och vi har bara sett början på 3D-printers. Nästa nivå möjliggör tillverkning av skräddarsydda hjälpmedel och proteser. Personaliserade medicinska prylar, förbättrad läkemedelsleverans, avancerad vävnadsteknik och regenerativ medicin är några av områdena som vi kommer att se på äldreboenden i framtiden. 

9. Intelligenta Hem – Det tänkande hushållet
Redan i dag finns gott om smarta teknologier som gör livet säkrare och bekvämare för äldre. Hemmet som en personlig assistent. Säkerhet är en viktig aspekt där intelligenta hem kan övervaka lås, spis, värme och kyla. I framtiden kommer det smarta hemmet att på egen hand kunna fungera som medicinsk test- och övervakningsarena för att förbättra hälsan. 

10. Personliga Assistenter
“Röstassistenter är din personliga magiska trollkarl”, säger Jeff Bezos, mannen bakom Amazon Alexa. Assistenterna hjälper till med allt från att tända lampan till att köpa livsmedel. Tekniken kan användas för att minska den sociala isoleringen eftersom ensamhet är en riskfaktor hos äldre. En röstassistent kan leverera hälso- och sjukvårdstjänster på distans och minska den digitala klyftan. Enligt Socialstyrelsen använder de som är födda på 1920- och 1930-talet 4 av 10 inte internet. Drygt 3 av 10 behöver digital hjälp och myndigheten varnade i fjol för att 8 av 10 av de äldsta riskerar ett digitalt utanförskap och därmed sämre tillgång till vissa välfärdstjänster.Äldre människor kan nu ha kafferep med vänner från hela världen, allt tack vare sociala medier. Ingen behöver vara ensam med en kopp kaffe och sitt favoritbröd längre.

11. Utbildning – håller hjärnan alert
Redan i antikens Grekland ansåg Platon att lärandet är livslångt. Trots den tidiga insikten har tillgången till utbildning för äldre varit begränsad. På senare år har det vuxit fram en medvetenhet om fördelarna med utbildning för äldre. Nya tekniker kan förbättra för patienter i äldrevård. Bland annat för att äldre ska kunna hålla sig mentalt aktiva, upprätthålla sociala kontakter och utveckla nya färdigheter och intressen. För att till syvende och sist hjälpa äldre att hålla sig aktiva och engagerade i livet.Nästan 7 av 10 äldre känner sig mer trygga och säkra till följd av tekniken. Men den kan aldrig ersätta den mänskliga värmen i vården. Många äldre föredrar mänsklig vård framför vård utförd av robotar. De vill helt enkelt inte att tekniken ska ta den lilla sociala kontakten med människor ifrån dem, enligt en undersökning från Socialstyrelsen.

Föregående
Föregående

Orderly People i Dagens Industri